Njohja e Allahut dhe thirrja e tij përmës Imamët

Imam Sadiku (as) ka thënë: Imam Husejni (as) doli para shokëve të tij dhe tha: „O njerëz, Allahu, i lartësuar qoftë kujtimi i Tij, i ka krijuar njerëzit vetëm që ta njohin Atë. E kur ta njohin Atë, e shërbejnë e kur e shërbejnë Atë, bëhen të panevojshëm të shërbejnë të tjerët përveç Tij.“ Një njeri e pyeti: „O bir i Profetit, babai im dhe nëna ime u bëfshin kurban për ju, çfarë do të thotë të njohësh Allahun?“ Ai u përgjigj: „Do të thotë që njerëzit e çdo kohe duhet ta njohin Imamin e tyre, ndaj të cilit bindja është e detyrueshme.“ [Bihar al-Anwar, Vëllim 23, Faqe 83, Hadith 22]

الإمام الصّادق (عَلَيهِ الّسَلامُ) : خَرجَ الحسينُ بنُ عَليٍ على أصحابِهِ فَقالَ : أيّها النّاسُ ، إنّ اللّه‏َ ـ عزّ وجلّ ذِكْرُهُ ـ ما خَلقَ العِبادَ إلّا لِيَعرِفوهُ ، فإذا عَرفُوهُ عَبَدوهُ ، فإذا عَبَدوهُ اسْتَغنَوا بعِبادتِهِ عن عبادةِ ما سِواهُ . فقالَ لَه رجلٌ : يابنَ رسولِ اللّه‏ِ ، بأبي أنتَ واُمّي فما معرفةُ اللّه‏ِ؟ قالَ : معرفةُ أهلِ كلِّ زمانٍ إمامَهُمُ الّذي يَجبُ علَيهِم طاعتُهُ.

Imam Bakiri (as) ka thënë: „Përmes nesh ishte shërbyer Allahu, përmes nesh ishte njohur Allahu dhe përmes nesh u pranua njësia e Allahut dhe Muhammedi është kufiri i Allahut.“ [Al-Kafi nga Al-Kulaini, Vëllim 1, Faqe 145]

ير، بصائر الدرجات عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الصَّلْتِ عَنِ الْحَكَمِ وَ إِسْمَاعِيلَ عَنْ بُرَيْدٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ ع يَقُولُ‏ بِنَا عُبِدَ اللَّهُ وَ بِنَا عُرِفَ اللَّهُ وَ بِنَا وُحِّدَ اللَّهُ وَ مُحَمَّدٌ ص حِجَابُ اللَّهِ‏.

Imam Bakiri (as) ka thënë: „Kushdo që e thirr Allahun përmes nesh, ai arrin sukses dhe kushdo që e thirr Allahun përmes të tjerëve dhe jo përmes nesh, ai shkatërrohet dhe shkatërron (të tjerët).“ [Bihar-ul-Anwar nga Al-Maxhlisi, Vëllim 91, Faqe 6]

بشا، بشارة المصطفى أَبُو عَلِيِّ بْنُ شَيْخِ الطَّائِفَةِ عَنْ أَبِيهِ عَنِ الْمُفِيدِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عُمَرَ عَنِ ابْنِ عُقْدَةَ عَنْ يَحْيَى بْنِ زَكَرِيَّا عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سُفْيَانَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ عَنِ الثُّمَالِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ ع قَالَ: مَنْ دَعَا اللَّهَ بِنَا أَفْلَحَ وَ مَنْ دَعَاهُ بِغَيْرِنَا هَلَكَ وَ اسْتَهْلَكَ‏.

Leave a Reply